راهنمای خرید لوازم

راهنمای جامع خرید گوشی موبایل (قسمت دوم)

  • خرید یک گوشی موبایل جدید به نظر کار مشکل و پیچیده‌ای است. انواع و اقسام گوشی با قابلیت‌های مختلف در بازار وجود دارند و معلوم نیست آن تلفنی که به دنبالش هستید، کدامیک است. در حقیقت گوشی‌های هوشمند هم مثل ماشین‌ها هستند. همان‌طور که نمی‌توان یک ماشین را به عنوان بهترین ماشین به تمام مشتریان توصیه کرد، نمی‌توان یک گوشی خاص را به عنوان بهترین انتخاب معرفی کرد. اگر برای خرید یک ماشین بدون تحقیقات در مورد انواع مدل‌ها و قیمت‌ها وارد یک فروشگاه شوید، در آینده پشیمان خواهید شد، در مورد گوشی موبایل هم وضعیت به همین‌ ترتیب است و اگر می‌خواهید در آینده به خاطر انتخاب خود ناراحت و ناراضی نباشید، بهتر است خوب تحقیق و بررسی کنید. در این مقاله به طور کامل به بررسی معیارهای مهم در انتخاب تلفن هوشمند خواهیم پرداخت.

    پردازنده و رم

    اساسی‌ترین فاکتورها برای سنجش قدرت پردازش گوشی موبایل ، میزان رم، تعداد هسته‌ها و توان پردازشی هر کدام از هسته‌ها می‌باشد. پردازنده گوشی‌ها عموما دو هسته‌ای، چهار هسته‌ای یا هشت هسته‌ای می‌باشند. البته با عرضه چیپست‌های 64 بیتی، پردازنده‌های 6 و 10 هسته‌ای نیز وارد بازار شده‌اند. پردازنده قوی با میزان رم بالا تقریبا پاسخ هر گونه پردازشی را می‌دهد. رم دو گیگابایتی و در برخی مدل‌های قدرتمند 3 گیگ، قدرت پردازش بالایی به گوشی می‌دهد. اگر می‌خواهید با گوشی خود بازی‌های سنگین اجرا کنید، حداقل پردازشگر چهار هسته‌ای و رم دو گیگ برای بازی‌های دیتادار لازم است یا اگر قصد اجرای برنامه‌های کاربردی متعدد برای مثال برنامه‌های ارتباطی و اجتماعی مختلف مانند وایبر، لاین، تلگرام و غیره را دارید، حداقل رم مورد نیاز شما یک گیگ است. میزان رم و قدرت پردازشی، نقشی اساسی در پردازش دارد. برای مثال گوشی فعلی شما زیاد هنگ می‌کند، یعنی میزان رم یا پردازشگر آن به نسبت میزان استقاده شما پایین است و باید گوشی موبایل قویتری بخرید. البته این نکته نیز قابل توجه است که پردازشگر قوی مصرف باتری بالایی را می‌طلبد و عموما باید با باتری گوشی همخوانی داشته باشد. ظرفیت باتری پایین در کنار پردازشگر قوی، باعث می‌شود هنگام استفاده سنگین شارژ گوشی به سرعت خالی شود.

    حافظه و فضای ذخیره سازی

    دیگر فاکتور مربوط، حافظه داخلی دستگاه است. اگر از طرفداران موسیقی و فیلم هستید یا هر برنامه‌ای را روی گوشی موبایل نصب می‌کنید و از بازی‌های دیتادار زیاد استفاده می‌کنید، توجه داشته باشید به حافظه فضای ذخیره سازی زیادی احتیاج خواهید داشت. خود سیستم عامل اندریود حدود دو گیگابایت از حافظه داخلی را پر می‌کند و اکثر برنامه‌ها برای نصب نیاز به فضای خالی در حافظه داخلی دارند و همچنین اکثر برنامه‌ها بطور کامل قابل انتقال به کارت حافظه جانبی (mSD) نیستند. بنابراین هنگام خرید حتما به این نکات توجه نمایید.

    فرم گوشی

    در بحث گوشی‌ها منظور از فرم فکتور یا به عبارتی فرم گوشی این است که حالت فیزیکی گوشی چگونه است. قطعاً با برخی فرم‌ها آشنایی دارید اما در ادامه انواع آنها را خلاصه‌وار توضیح می‌دهیم:

    • فرم اسلیت یا اسلب معمول‌ترین فرم گوشی‌هاست. در زبان فارسی می‌توان این فرم گوشی‌ها را تخت یا لوحی نامید. این فرم در حقیقت یک مستطیل صاف با صفحه‌نمایش لمسی بزرگ است. هیچ لولا، کشو یا صفحه کلیدی وجود ندارد. واضح‌ترین مثال برای چنین فرمی‌ آیفون است، گوشی‌ای که باعث شد چنین فرمی‌در بازار گوشی‌های هوشمند غالب شود. امروزه بیشتر گوشی‌های‌ اندرویدی و ویندوز فون هم با فرم «اسلب» طراحی و تولید می‌شوند.
    • فرم کشویی افقی دومین فرم متداول است که شامل یک صفحه کلید کامل QWERTY است. صفحه کلید زیر صفحه‌نمایش گوشی موبایل قرار دارد و معمولاً به صورت کشویی باز می‌شود. وقتی صفحه کلید باز شده باشد، می‌توان گوشی را با دو دست و به صورت افقی گرفت و کار کرد، واژه‌ی افقی نیز به همین موضوع اشاره می‌کند. برخی گوشی‌ها از مکانیزم لولایی پیچیده‌ای به جای مکانیزم کشویی استاندارد استفاده می‌کنند که این دسته نیز در همین گروه طبقه‌بندی می‌شوند.
    • فرم صفحه کلید کامل QWERTY عمودی فرمی‌است که بیشتر در گوشی‌های بلک‌بری معمول است و همین گوشی‌ها نیز منجر به محبوبیت آن شدند. در این فرم یک صفحه کلید کامل در سمت جلوی گوشی نصب شده و معمولاً صفحه نمایش کوچکی به صورت افقی بالای آن قرار دارد. واژه‌ی عمودی به معنی آن است که برای استفاده از گوشی می‌بایست آن را به صورت عمودی در دست خود بگیرید.

    غیر از سه فرم ذکر شده، فرم‌های دیگری هم وجود دارند. فرم‌هایی مثل فرم صفحه کلید کشویی عمودی که مشابه نوع افقی است با این تفاوت که صفحه کلید از زیر گوشی به صورت عمودی خارج می‌شود و فرم تاشوکه در گذشته معمول‌ترین فرم گوشی‌های ساده بوده است.

    کدام فرم را می‌پسندید؟ فرم تخت محبوب‌ترین فرم است چرا که معمولاً باریک‌ترین و جذاب‌ترین گوشی‌های موجود از این فرم استفاده می‌کنند، علت دیگر این است که کیفیت صفحه‌کلید لمسی نیز در سال‌های اخیر و در سیستم عامل‌های‌اندروید، iOS و ویندوز فون به حدی پیشرفت کرده که در بیشتر موارد نیازی به صفحه کلید فیزیکی نیست. اما هنوز هم بعضی از کاربران صفحه کلید فیزیکی را‌ ترجیح می‌دهند و لذا بیشتر فروشندگان و اپراتورها نیز یک یا دو گوشی کشویی افقی برای این دسته از مشتریان کنار گذاشته‌اند. به هر حال تنوع گوشی‌های کشویی به‌اندازه‌ی گوشی‌های تخت نیست.

    بین گوشی‌های کشویی افقی کیفیت صفحه کلید در مدل‌های مختلف بسیار متفاوت است. به عنوان مثال دروید موتورولا را در نظر بگیرید، این گوشی موبایل یک صفحه کلید تخت دارد که استفاده از آن مشکل است چرا که فاصله‌ای بین کلید‌ها وجود ندارد. شاید نبودن چنین صفحه کلیدی بهتر از بودن آن باشد! اگر می‌خواهید گوشی‌ای به فرم غیر تخت بخرید، بهتر است قبل از خرید، صفحه کلید آن را خوب بررسی کنید.

    اندازه و کیفیت صفحه نمایش

    دیگر فاکتور اندازه صفحه نمایش است. سایز صفحه نمایش لمسی از 3.5 اینچ به بالاست که در رده‌بندی از 3.5 اینچ تا 5.5 اینچ گوشی به شمار می‌آیند و از  5.5 تا 6.9 اینچ فبلت نامیده می‌شوند. مزایای صفحه نمایش کوچک، مصرف شارژ پایین و کوچک بودن گوشی است. برای افرادی که گوشی‌های بزرگ به مذاق‌شان خوش  نمی‌آید و با یک دست کار کردن با گوشی موبایل اهمیت دارد، گوشی‌هایی با صفحه نمایش‌های 3.5 اینچ تا 4.7 اینچ مناسب می‌باشد. بالعکس صفحه نمایش بزرگ مصرف شارژ بالا و مشکل بزرگ بودن گوشی دارد و در عوض، کار کردن با آن لذت‌بخش‌تر است.

    مساله مهم دیگر رزولوشن و دقت صفحه نمایش است. صفحه نمایش‌های HD امروزه روی گوشی‌ها امری معمول به حساب می‌آید و هرچه کیفیت و وضوح بالاتر می‌رود، قیمت گوشی موبایل نیز بالاتر است. وضوح و اندازه صفحه نمایش برای شما چقدر در تصمیم گیری اهمیت دارد؟ آیا به دنبال مصرف شارژ پایین‌تر و گوشی خوش دست‌تری هستید یا دنبال کیفیت و اندازه بالا برای دیدن فیلم و بازی‌های اچ دی هستید؟

    تعداد سیم کارت و نسل ارتباطی

    تعداد سیم کارت و نسل ارتباطی دیگر فاکتور تاثیر گذار در امر خرید است. چندین سال است که اینترنت 3G توسط اپراتورهای تلفن همراه ارایه می‌شود و اخیرا اپراتورها اقدام به عرضه سیم کارتهای 4G نموده‌اند. اینترنت پر سرعت روی گوشی موبایل و دسترسی سریع به وب، فاکتور مهمی است. اکثر گوشی‌های موبایل امروزه از 3G پشتیبانی می‌کنند، ولی پشتیبانی از LTE به دستگاه‌های معدودی محدود می‌شود. این پشتیبانی برای خریدار گرانتر نیز تمام می‌شود.

    مساله جایگزین با اینترنت پر سرعت، دسترسی اینترنت از طریق وای‌فای است. اگر نیاز به اینترنت دارید و مکان حضور فیزیکی‌تان طوری است که دسترسی به وای‌فای برایتان امکان‌پذیر نیست، حتما در نظر داشته باشید که گوشی‌ شما از 4G پشتیبانی کند.

    تعداد سیم کارت نیز دیگر فاکتور موثر است. گوشی‌های دو سیم کارت در آنتن دهی، میزان شارژ بیشتری مصرف می‌کنند. هرچند این مقدار خیلی تاثیر گذار نیست، ولی قابل ذکر است. همچنین در صورت استفاده از دو سیم‌کارت، هزینه‌های برون شبکه‌ای اپراتورها را نمی‌پردازید.

    بخش دوربین

    امروزه دوربین در گوشی‌ها نقش مهمی را ایفا می‌کند. دوربین‌های با کیفیت و چند ده مگاپیکسلی به وفور در  مدل‌های ارایه شده وجود دارند و انتخاب از بین انواع مدل‌ها را سخت‌تر کرده‌اند. ساده‌ترین راه برای سنجش کیفیت دوربین، اندازه مگاپیکسل دوربین می‌باشد، اما چه بسا دوربین‌های 16 مگاپیکسلی مانند سامسونگ گلکسی S6 وجود دارند که از برخی دوربین‌های 20 مگاپیکسلی عملکرد بهتری دارند. بطور کلی کمپانی‌های تولید کننده از سنسورهای سونی، کارل زایس و توشیبا استفاده می‌کنند، اما بهتر است عکس‌های گرفته شده از دوربین گوشی‌ها در شرایط مشابه با هم مقایسه شودند. علاقه مندان به عکاسی موبایل باید دقت بیشتری در مورد انتخاب گوشی دوربینی و دقت و وضوح دوربین به خرج دهند.

    باتری و طول عمر آن

    مساله اساسی دیگر ظرفیت باتری است. ظرفیت باتری با توجه به سایز صفحه نمایش و قدرت پردازشی محصول سنجیده می‌شود. صفحه نمایش بزرگ و پردازشگر قوی میزان استفاده از باتری را بطور چشمگیری افزایش می‌دهد و در هنگام خرید باید در نظر گرفته شود که عموما سازندگان برای گوشی‌های با صفحه نمایش بزرگتر، باتری‌های با ظرفیت بالا تعبیه می‌کنند. برای اطمینان بیشتر می‌توانید ظرفیت باتری را با گوشی‌های صفحه نمایش هم اندازه و پردازشگر همسان مقایسه کنید. همچنین به یاد داشته باشید که تنها فاکتور در میزان طول عمر باتری، ظرفیت آن نمی‌باشد. سیستم عامل و رابط‌های کاربری اختصاصی هر کمپانی، بگونه‌ای طراحی شده‌اند که در میزان استفاده از باتری صرفه جویی کنند. هر یک از کمپانی‌های مطرح در رابط‌های کاربریشان، گزینه ذخیره انرژی دارند که با فعالسازی آن، نور صفحه نمایش و قدرت پردازشی به حداقل مقدار خود رسیده و مصرف شارژ به شکل چشم‌گیری پایین می‌آید.

    گوشی‌های ضد آب و گرد و غبار

    دیگر مساله مقاومت گوشی در برابر مایعات و ضربه می‌باشد. سامسونگ و مخصوصا سونی گوشی‌های مقاوم در برابر آب و ضربه تولید کرده‌اند. این گوشی‌ها امتحان خود را در طی این چند سال پس داده‌اند و اگر شما از آن دسته خریدارانی هستید که می‌خواهید از گوشی موبایل خود در شرایط مرطوب استفاده کنید یا گاها خطر وارد شدن ضربه و یا افتادن دستگاه از ارتفا وجود دارد و از لحاظ قیمت خیلی مشکل ندارید، توصیه ما به شما خرید گوشی ضد ضربه و ضد گرد و غبار و آب است.

    جمع‌بندی

    بله، خرید یک گوشی هوشمند مثل خرید خودرو است، کاری سخت و مشکل! گوشی‌ها در اشکال و ابعاد مختلف موجودند و هیچ گوشی‌ای بهترین گزینه برای تمام افراد نیست. ابتدا سیستم عامل گوشی را انتخاب کنید، به احتمال زیاد تنها چند گوشی خاص وجود دارد که برای کارهای شما مناسب هستند.

    در این مقاله سعی کردیم نکات اصلی و اساسی در خرید یک گوشی موبایل و بررسی کارایی و عملکرد آن را بیان کنیم و در مورد هر یک توضیح دهیم. با مطالعه‌ی دقیق نکات مطرح شده شاید شما هم به این نتیجه رسیده‌اید که انتخاب پلتفرم، بررسی سخت‌افزار و مطالعه‌ی مقالات نقد و بررسی گوشی‌ها چندان مشکل و پیچیده نیست و تنها چیزی که لازم است، دقت و حوصله است. همیشه گوشی‌هایی که بهترین امتیازات را در بررسی‌ها به دست می‌آورند را مورد توجه قرار دهید.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    یک × پنج =