اکثر بچهها تقریبا نزدیک به اولین تولدشان شروع به راهرفتن میکنند. البته بیشتر پدر و مادرها از قبل و موقع خرید سیسمونی چند مدل کفش و پاپوش برای فرزندشان تهیه میکنند. اما وقتی کودک شروع به راهرفتن میکند، واقعا وقتش میشود که به طور جدی درباره خصوصیات مطلوب یک جفت کفش کودک خوب فکر کنیم.
بیشتر کودکان از همان سال اول تولدشان راه رفتن را یاد میگیرند؛ هر چند برخی چند ماه زودتر یا چند ماه دیرتر.
زمانی که کودک شما برای اولین بار شروع به راه رفتن میکند ممکن است این سوال را از خود بپرسید که فرزندم باید چه کفشی بپوشد؟
کودک در حال رشد مدام کفشهای جدیدی نیاز دارد و پرسشهای زیادی برایتان پیش خواهد آمد. موقع خرید کفش کودک باید این سوالات را از خودتان بپرسید:
- کفش مناسب چه نوع کفشی است؟
- کفش باید از چه موادی ساخته شده باشد؟
- برای سن کودک من چه نوع کفشی مناسب است؟
کفش مناسب
توجه به طول و عرض و عمق کفش که مناسب کودک باشد. نامناسب بودن و اندازه نبودن کفش کودک باعث ایجاد مشکلاتی از قبیل درد پا، فرو رفتن ناخن در انگشت پا، ایجاد انگشتهای چکشی شکل، پینه بستن و سایر مشکلات میشود.
- پای کودکان در حال رشد هر ۳ تا ۴ ماه نیاز به کفشهای جدیدی دارد.
- اغلب کودکان زیر ۱۶ ماه هر ۲ ماه، یک و نیم سایز پایشان بزرگ میشود.
- از ۱۶ تا ۲۴ ماهگی هر ۳ ماه یک و نیم سایز بزرگ میشود.
- از ۲۴ تا ۳۶ ماهگی هر ۴ ماه تقریبا یک و نیم سایز بزرگ میشود.
- از ۳ سالگی به بعد هر ۴ تا ۶ ماه یک و نیم سایز بزرگ میشود.
توجه داشته باشید کفشی که میخرید از همان اول برای کودک راحت باشد. اگر کفش جدید اذیت کند به این معنی است که به درستی طراحی نشده اند و یا برای کودکتان مناسب نیست.
اجزای کفش
کفش از ۴ بخش تشکیل شده است:
قسمت بالایی و رویه، کفی کفش، قسمت بیرونی و قسمت پاشنه
- قسمت بالایی
قسمت بالایی کفش کودک باید از چرم، کتان و یا از مواد نو ساخته شده باشد. چون پای کودکان به شدت عرق میکند باید قسمت بالای کفش از مواد قابل تنفس ساخته شود. چرم و مواد خوب این اجازه را به پا میدهد که پا نفس بکشد و عرق نکند. برای کفش کودک از موادی مانند پلاستیک که دست ساز انسان است اجتناب کنید. - کفی کفش
اطمینان حاصل کنید که کفی کفش کودک از مواد جاذب ساخته شده باشد. اکثر کودکان به قوس خاصی در کفش نیاز ندارند همه ی کودکان نوپا و کمتر از ۱۶ ماه پای صافی دارند. قوس پا تا سن ۶ تا ۸ سالگی ایجاد میشود. - قسمت بیرونی
قسمت بیرونی کفش باید کشش، زیر سازی و انعطاف پذیری مناسبی داشته باشد. بعضی مواد رویه که بسیار چسبناک و ضخیم هستند پای بچه در آن راحت نمیشود و باعث زمین خوردن کودکان میشود. - پاشنه
کودکان نوپا نیازی به کفش های پاشنه دار ندارند، اگر کف کفشها تخت باشد کودک آسانتر میتواند شروع به راه رفتن کند.
کودکان بزرگتر میتوانند کفشهای پاشنه دار بپوشند اما نباید پاشنه کفش شان بیشتر از ۱ اینچ باشد. کفش پاشنه بلند باعث میشود که پا به طرف جلو بلغزد و دچار گرفتگی عضله پا درون کفش شود.
پای او خیلی ظریف است
تاندون، ماهیچه و استخوانهای پای نوزادان هنوز نرم است و توانایی تطبیق با کفش کودک را ندارد. اگر برای کوچولوی نوزادتان کفش میخرید، بیشتر از هر چیزی باید به نرم بودن کفشها دقت کنید تا وقتی فرزند شما شروع به راه رفتن نکرده عملا به کفش نیازی ندارد و کفشهای مناسب نوزاد معمولا شبیه جوراب هستند و برای گرم نگه داشتن پای او استفاده میشوند. از خرید کفشهای سفت و کوچکی که پای کوچولوی شما را فشرده میکنند برای زیر 6 ماهگی اجتناب کنید.
کمک کنید بایستد
وقتی کوچولوی شما شروع به راه رفتن میکند تعادل زیادی ندارد و مدام در معرض افتادن قرار دارد. وقتی کودک بدون کفش راه میرود، کف پای او اصطکاک لازم را برایش به وجود میآورد. اما وقتی کفش میپوشد، کف کفش باید از افتادن او جلوگیری کند. پس دقت کنید کفشی برای کودکتان بخرید که کف لیز نداشته باشد. کف لیز کفش، اعتماد به نفس راه رفتن را از کودک شما میگیرد. بعضی از کفشهای کودک، کف شیاردار دارند. میتوانید از این کفشها استفاده کنید.
هر 4 ماه یکبار
درست است که به خاطر سلامت پای کودک، بهتر است صرفهجویی در خرید کفش کودک را کنار بگذارید، اما پای کودک شما خیلی زود بزرگ میشود. بعضی از خانوادهها عادت دارند برای فرزندشان کفش بزرگتر میخرند تا بتواند مدت بیشتری آن را بپوشد. اما پیشنهاد ما این است که کفش ارزانتر و به جای آن اندازهتر بخرید. کفش بزرگ باعث ناراحتی کودک خواهد شد. بهتر است از خرید چند کفش رنگارنگ اجتناب کنید و به جایش یک کفش بهتر برای فرزندتان بخرید. پای کودک شما آنقدر زود رشد میکند بعضی از کفشها بدون اینکه فرصت کنید آن را به کودک بپوشانید، برای او کوچک میشوند. متخصصان میگویند به طور متوسط باید هر 4 ماه یک بار برای کودکتان کفش بخرید.
کفشی برای اعتماد به نفس
کفشهای زیپدار، بندی یا چسبی محافظت بیشتری از پای کودک شما میکنند و مناسبتر هستند. علاوه بر این، راحتتر باز و بسته میشوند و کودک شما برای پا کردن آنها بهانه نخواهد گرفت. کفشهای جلوباز ممکن است باعث پیچ خوردن پای کوچولوی شما شوند. وقتی کودک شما به سنی میرسد که بتواند خودش کفش بپوشد، بهتر است برای او کفشی بخرید که به جای بند، چسب داشته باشد. بچهها معمولا دوست دارند کارهای شخصیشان را خودشان انجام دهند. بستن بند برای بچهها کمی سخت است اما چسب کفش را میتوانند خودشان به راحتی بچسبانند. سپردن این کار به کودک، باعث اعتماد به نفس او خواهد شد.
استانداردها را رعایت کنید
بهتر است کفشی که برای کودکتان میخرید کف محکمی داشته باشد اما رویه کفش بهتر است نرم و انعطافپذیر باشد. کفش را چند بار با دستتان تا کنید تا ببینید راحت خم و راست میشود یا نه. اگر کفش چرم یا لاستیکی میخرید بهتر است از کفشهایی استفاده کنید که درون آنها یک لایه پارچه کار شده. پارچه نمیگذارد پای کوچولوی شما در کفش عرق کند و اذیت شود.
آیا اندازه است؟
بزرگترها به راحتی تشخیص میدهند که چه کفشی اندازه پای آنهاست اما معمولا کوچولوها متوجه نمیشوند که کفش اندازه پای آنها هست یا نه. بارها پیش میآید که بعد از خرید تازه میفهمید که کفش برای فرزندتان کوچک یا بزرگ است. برای تشخیص درست اندازه کفش چند راه دارید. اول اینکه دو لنگه کفش را به کودک بپوشانید و از او بخواهید راه برود. دقت کنید که موقع راه رفتن کفش از پای کودک شما خارج نشود. بعد با انگشت، جلوی پای کودک را لمس کنید. انگشت پای کودک باید حدود یک سانتیمتر از جلوی کفش فاصله داشته باشد. راه دیگر این است که انگشت کوچکتان را از پشت در کفش کودک فرو کنید. انگشت شما باید در پشت کفش جا بگیرد. بعضی از بچهها پاهای تپلی دارند. دقت کنید که وقتی کفش پای بچه میشود روی آن فشار نیاورد. جمله معروف جا باز میکند را از هیچ فروشندهای قبول نکنید. علاوه بر این، فراموش نکنید که مخصوصا برای کفشهای زمستانی، باید حتما کفش را با جوراب ضخیم امتحان کنید، چون ممکن است بعد از پوشاندن جوراب، کفش برای فرزندتان تنگ شود.
کفش کودک برای مدرسه
سبک و استایل و کفش مناسب برای کودکانی که به مدرسه میروند بسیار مهم است. آنها در این سن میتوانند چند گزینه را انتخاب کنند از جمله کفشهای ورزشی، صندل، کفشهای پیاده روی و غیره.
اگر شما برای فرزندتان که دچار مشکلات پا از قبیل پینه، زخم، فرپ رفتن ناخن در انگشت پا و… است میخواهید کفش کودک بگیرید و مشکلات زیادی دارید حتما به پزشک مراجعه کنید.
مشکلات پای کودکان
در طول چند سال اول پاهای فرزند شما در حال رشد و شکل گرفتن است. در این زمان مشکلاتی مثل کف پای صاف یا قوس زیاد ممکن است پیش آید. معمولا هم درمان خاصی نیاز نیست ولی اگر شدید باشد و این مشکل با علائم دیگر همراه باشد کودکتان را برای معاینه نزد پزشک ببرید.
زیپدار یا چسبی باشد
معمولا بچههای نوپا نمیتوانند بدون کمک والدین خود کفشهایشان را بپوشند، بنابراین برای سهولت کار خودتان هم که شده به جای کفشهای بندی از کفشهای چسبی برای خردسالانتان استفاده کنید. اگر قرار است برای روزهای سرد سال کودکتان هم چکمه یا بوت تهیه کنید، بهتر است سراغ انواعی بروید که از پشت زیپ میخورند و پوشیدنشان برای بچهها بسیار سادهتر از انواعی است که زیپ ندارند.
جلوباز نباشد
کفشهای جلوباز محافظت خوبی از پای بچهها نمیکنند و راه رفتن با آنها برای بچههای نوپا کار چندان سادهای نیست. هرچه کفش بسته و پوشیدهتر باشد و سطح بیشتری از پای بچهها را پوشش دهد، گزینه مناسبتری محسوب میشوند.