به دلیل موفقیت عظیم نینتندو سوییچ و رشد فزایندهی بازیهای پلی استیشن ۴ و ایکس باکس وان میتوان گفت کنسولهای بازی این سه شرکت بزرگ در دوران اوج خود به سر میبرند. کنسول نینتندو سوییچ نهتنها از بازیهای جذاب نینتندو بهره میبرد، بلکه از آن میتوان بهعنوان یک کنسول قابل حمل هم استفاده کرد. پلی استیشن ۴ بازیهای اختصاصی فراوانی دارد که بیشتر آنها مورد استقبال زیادی قرار گرفتهاند و همچنین از واقعیت مجازی هم پشتیبانی میکند؛ و ایکس باکس وان هم ازلحاظ سختافزاری یک سر و گردن از باقی کنسولها بالاتر است. در ادامه، این ۳ کنسول بازی را با هم مقایسه میکنیم تا از مزایا و معایب هرکدام از آنها باخبر شوید و درنهایت بتوانید بهترین تصمیم ممکن را اتخاذ کنید.
در ابتدا باید بدانید مهمترین فاکتور این است که چه کسی از کنسول استفاده می کند. گیمر های حرفه ای نیاز به گرافیک بالا دارند در حالی که گیمر های معمولی نیاز به کنسولی دارند که بازی های آسانی داشته باشد و بتوان راحت از آن استفاده کرد.
شما حتما بازی های منتشر شده برای هر کنسول را هم مد نظر قرار خواهید داد. بعضی بازی ها به صورت انحصاری برای کنسول ها منتشر می شوند. به این قضیه فکر کنید که می خواهید کدام بازی ها را برای خودتان و خانواده تان تهیه کنید تا بفهمید کدام کنسول مناسب شماست.
ویژگیهای کلیدی
مهمترین ویژگی کنسول نینتندو سوییچ انعطافپذیری آن است. شما میتوانید این کنسول را به تلویزیون متصل کنید و بهعنوان یک کنسول خانگی از آن بهره ببرید؛ یا با اتصال دستهها به کنارههای نمایشگر مانند یک کنسول دستی از آن استفاده کنید. شاید هم بخواهید نمایشگر را در جای دیگری قرار دهید و از طریق دستههای بیسیم بازی کنید. یکی از مهمترین ویژگیهای این کنسول، دستههای آن است که به آنها «جوی-کان» (Joy-Con) گفته میشود. کاربران با استفاده از این جوی-کانها از قدرت مانور بیشتری بهرهمند میشوند و همچنین موتورهای لرزانندهای هم درون آنها وجود دارد که حس گرفتن اشیاء واقعی را به کاربران انتقال میدهد.
در مقابل، پلی استیشن ۴ و ایکس باکس وان کنسولهای خانگی سنتی محسوب میشوند. هرکدام از آنها هم ویژگیهای خاص خودشان را دارند. بهطور مثال میتوانیم به پشتیبانی از بلو-ریهای ۴K در کنسولهای ایکس باکس وان اس و ایکس باکس وان ایکس اشاره کنیم که پلیاستیشن ۴ از چنین مشخصهای بهره نمیبرد.
ایکس باکس وان
تصویری که در بالا مشاهده می کنید، اولین مدل از کنسول ایکس باکس وان است که در ماه آبان سال 2013 و هم زمان با پلی استیشن 4 عرضه شد. در ابتدا تمامی کنسول ها همراه با کینکت نسل 2 و در نتیجه با قیمت بیشتری در مقایسه با پلی استیشن 4 به فروش می رسیدند و دان متریک (رئیس برند ایکس باکس در آن زمان) وجود کینکت برای عملکرد کامل کنسول را ضروری می دانست.
این تفاوت قیمت 100 دلاری ناشی از وجود اجباری کینکت، ردموندی ها را در شروع رقابت نسل هشتم حسابی به عقب انداخت، بنابراین حدود 6 ماه بعد، مایکروسافت تصمیم به عرضه جداگانه ایکس باکس وان و کینکت گرفت.
عرضه این مدل از ایکس باکس وان نیز تنها به همین دو سری محدود می شود. شماره مدل 1540/1520 همان کنسول های اولیه هستند که همراه با کینکت در جعبه عرضه می شدند و مدل 1540 نیز سری دیگری است که مایکروسافت برای باقی ماندن در رقابت، با عرضه کنسول به صورت جداگانه، قیمت آن را کاهش داد. شماره مدل روی جعبه و خود کنسول حک شده هر چند که تفاوت میان آن ها یعنی بودن یا نبودن کینکت نیاز به پیدا کردن و خواندن شماره مدل ندارد.
ایکس باکس وان های اولیه همگی هارد با ظرفیت 500 گیگابایت داشتند اما مایکروسافت در میانه های سال 2015 مانند سونی تصمیم گرفت تا مدل 1 ترابایتی کنسول خود را نیز روانه بازار کند. به غیر از عرضه باندل های مختلف از این کنسول، در اواخر سال 2015، ردموندی ها مدل دیگری از این کنسول به نام Elite را معرفی کردند که شامل کنترلر حرفه ای تر و البته گران قیمت تر Elite می شد.
خرید این کنسول به چه کسانی توصیه می شود؟
خرید این مدل از ایکس باکس وان تقریبا به هیچ شکلی به شما توصیه نمی شود. کاهش تولید ایکس باکس وان باعث شده که کنسول های نو و آکبند این مدل در بازارهای سراسر جهان سخت تر یافت شده و قیمتی کاذب پیدا کنند، در صورتی که می توان مدل اسلیم یا همان S را با قیمتی یکسان و شاید حتی کمتر خریداری کرد.
بنابراین اگر به دنبال کنسول نو هستید، بدون شک به خرید ایکس باکس وان اس فکر کنید. اما اگر نمی خواهید هزینه زیادی کنید و خرید کنسول دست دوم را ترجیح می دهید، کنسول های دست دوم از این مدل قیمت کمتری دارند و خرید آن ها معقولانه تر است. همچنین بسیاری از افرادی که پلی استیشن 4 دارند و می خواهند با خرید ایکس باکس وان عناوین انحصاری این کنسول را هم از دست ندهند، به سراغ نمونه های دست دوم این مدل می روند.
کنسول بازی – PLAYSTATION 4
Playstation سونی (با قیمت ۳۹۹ دلار) همیشه در سرعت پردازنده و گرافیک از رغبای خودش پیشی گرفته، با بهبود نرم افزار و سخت افزار سونی توانسته تجربه ی بهتری را شکل دهد.
PS4 جدید هم از این قاعده مستثنی نیست. این کنسول بازی به پردازنده ی ۸ هسته ای قدرتمند AMD ، گرافیکAMD Radeon و ۵۰۰ گیگابایت دیسک سخت مجهز است.
۸ گیگابایت رم GDDR5 دارد که سریع تر از رم DDR3 Xbox one است. با ۳۹۹ دلار می توانید یک کنسول PS4، یک دسته ی بی سیم DualSock 4، یک هدست سیمی، کابل شارژ USB، کابل HDMI و کابل برق داشته باشید.
در شبکه ی مجازی PlayStation می توانید آنلاین بازی کنید اما باید حق اشتراک سالیانه ۵۰ دلار را بپردازید. زمانی که بازی ها تمام شدند می توانید دسته را سمت فروشگاه PlayStation گرفته و فیلمی را بخرید یا کرایه کنید.
یک امکان منحصر به فرد این کنسول بازی “Remote Play” است که به شما اجازه می دهد بازی های PS4 را روی PS Vita بازی کنید.
دسته ی DualShock 4 جدید هم بسیار بهتر از دسته ی PS3 است. یک اسپیکر داخلی دارد و چراغ های LED آن با حرکت روشن می شوند.
تنوع بازیها
نینتندو سوییچ از لحاظ بازیهای اختصاصی کم و کسری ندارد. بهطور مثال میتوانیم به بازیهای محبوبی مانند Super Mario Odyssey و The Legend of Zelda: Breath of the Wild اشاره کنیم. همچنین نباید بازیهای چندنفرهی جذاب این کنسول مانند Splatoon 2، Arms و Mario Kart 8 Deluxe را از قلم بیندازیم.
نینتندو سوییچ همچنین همانند معدن طلا برای بازیسازان مستقل است. به همین خاطر بسیاری از بازیسازان مستقل عناوین جذابی را برای این کنسول ارائه دادهاند. در کنار این بازیهای مستقل، سوییچ از برخی از بازیهای پر سروصدا مانند Doom، Skyrim، NBA 2K18 و L.A. Noire هم پشتیبانی میکند. با این حال، در این کنسول بازی جدیدترین بازیهای Call of Duty، Battlefield یا Assassin’s Creed را پیدا نخواهید کرد.
اگر چنین بازیهایی برای شما خیلی اهمیت دارد، پس بهتر است که به فکر خرید ایکسباکس وان یا پلیاستیشن ۴ باشید. هردوی این کنسولها تقریبا از بیشتر بازیهای پر سروصدا مانند Star Wars Battlefront II، Shadow of War و Dark Souls پشتیبانی میکنند و با استفاده از آنها میتوانید به بازیهای مستقل هم دسترسی داشته باشید. پلیاستیشن ۴ معمولا به تنوع بازیهای اختصاصیاش شهرت دارد که از بین آنها میتوانیم به بازیهایی همچون Uncharted 4، Horizon: Zero Dawn و Bloodborne اشاره کنیم. گرچه ایکسباکس ازلحاظ بازیهای اختصاصی حرف زیادی برای گفتن ندارد، اما سری بازیهای اختصاصی این کنسول مانند Gears of War، Halo و Forza طرفداران پروپاقرص زیادی دارد.
علاوه بر موارد عنوانشده، ایکسباکس وان تنها کنسول بازی این لیست محسوب میشود که با بازیهای نسل قبل خود سازگاری دارد. ایکسباکس وان با بیش از ۳۰۰ بازی ایکسباکس ۳۶۰ و تعداد کمی از بازیهای ایکسباکس نسل اول سازگار است.
مشخصات فنی و سختافزار
ازلحاظ سختافزاری، سوییچ انعطافپذیری را به قدرت گرافیکی ترجیح داده است. این کنسول از نوع خاصی از پردازندهی «تگرا» (Tegra) که ساخت شرکت «انویدیا» (Nvidia) است بهره میبرد. شرکت انویدیا در همین زمینه اعلام کرده که پردازندهی سوییچ بر اساس معماری مشابه کارت گرافیکهای برتر GeForce ساخته شده است.
سوییچ مجهز به یک نمایشگر ۶٫۲ اینچی است که از رزولوشن ۱۲۸۰ در ۷۲۰ پیکسل بهره میبرد؛ البته این کنسول بازی در هنگام اتصال به تلویزیون میتواند بازیها را با رزولوشن ۱۰۸۰p نمایش دهد. حافظهی داخلی سوییچ ۳۲ گیگابایت است که با استفاده از کارت حافظهی microSD میتوانید آن را افزایش دهید. این کنسول از طریق پورت USB-C شارژ میشود. دوام باتری این کنسول در حدود ۳ تا ۶ ساعت است و هنگام بازی کردن با آن میتوانید ویدیو ضبط کنید یا اسکرینشات بگیرید.
ایکسباکس وان و پلیاستیشن ۴ به لطف استفاده از کارت گرافیک AMD و ۸ گیگابایت حافظهی رم، ازلحاظ سختافزاری بسیار قویتر هستند. ارزانترین نوع این کنسولها از ۵۰۰ گیگابایت حافظهی داخلی بهره میبرد که البته با استفاده از هاردهای اکسترنال میشود آن را افزایش داد.
هر دوی این کنسولها نوع قدرتمندتری هم عرضه کردهاند. ایکسباکس وان ایکس حدود ۳ میلیون تومان قیمت دارد و قیمت پلیاستیشن ۴ پرو در حدود ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است. ایکسباکس وان ایکس قدرتمندترین کنسول بازی موجود در بازار محسوب میشود و میتواند بسیاری از بازیها را با کیفیت ۴K حقیقی نمایش دهد. پلیاستیشن ۴ به این اندازه قدرتمند نیست اما کاربران با استفاده از آن میتوانند گیمهای مختلفی را با کیفیت ۴K نهچندان حقیقی بازی کنند. پلیاستیشن ۴، پلیاستیشن ۴ پرو، ایکسباکس وان اس و ایکسباکس وان ایکس از فناوری HDR پشتیبانی میکنند؛ این یعنی اگر تلویزیون شما مجهز به فناوری HDR باشد، میتوانید بازیها را با نور و رنگ بهتری مشاهده کنید.
سخن آخر
سوییچ، پلی استیشن ۴ و ایکس باکس وان هرکدام مزایا و معایب خودشان را دارند و انتخاب آنها درنهایت بستگی به اولویتهای خریدار دارد. مثلا اگر طرفدار پروپاقرص بازیهای نینتندو هستید، کنسول سوییچ مناسب شما است و در ضمن با خرید نینتندو سوییچ میتوانید از آن هم بهصورت یک کنسول خانگی و هم بهصورت یک کنسول قابل حمل استفاده کنید.
پلی استیشن ۴ هم از تعداد زیادی بازی اختصاصی باکیفیت بهره میبرد و تنها کنسول بازی این لیست است که از واقعیت مجازی پشتیبانی میکند. ایکس باکس وان اس نهتنها میتواند بلو-ریهای ۴K را پخش کند، بلکه از بازیهای نسلهای قدیمیتر ایکسباکس هم پشتیبانی میکند. درنهایت میتوان گفت هیچکدام از این کنسولها بیکیفیت نیستند و با مشخص کردن اولویتهای شخصی، میتوانید بهترین انتخاب ممکن را داشته باشید.