امروزه در بسیاری از خانه ها برای تهیه و پخت ماهی، گوشت، پیتزا از فر استفاده میگردد بدون شک داشتن اطلاعات کافی پیش از خرید هر وسیله ای ، راهگشا و تسهیل کننده در امر انتخاب خواهد بود. از آنجایی که اجاق ها قیمت نسبتا بالایی دارند و ورودشان به منازل برای سالهای طولانی خواهد بود لذا لازم است در انتخاب اجاق و فر آشپزخانه خود نهایت دقت را داشته باشیم.
انواع فر آشپزخانه از نظر نوع و محل نصب در آشپزخانه به دو دسته فر توکار و فر معمولی تقسیم میگردد در شیوه توکار نصب از داخل کابینت صورت میگیرد و در روش معمولی یا به اصطلاح مبله بصورت پرتابل یا قابل جابجایی میباشد.
فرها از نظر نحوه پخت و پز غذا به فر گازی و فر برقی و فر کانوکشن دسته بندی میشوند که به ترتیب از گاز شهری ، المنت های برقی و امواج مایکروویو استفاده میکنند.
- انواع سیستم حرارت دهی و مزایای آن :
توجه داشته باشید معمولا کمترین حالت حرارت دهی در فر نیز احتیاجات شما را بر آورده خواهد کرد چرا که برای پختن کیک ، پیتزا ، مرغ ، سوسیس ، مرغ و سایر مواد غذایی ، اگر فری با المنت “بالا-پایین” و “هوای سه بعدی” داشته باشید کفایت خواهد کرد . سایر سیستمهای حرارت دهی فقط کار شما را راحت تر یا سریع تر انجام خواهد داد.
اما از این مقایسه کوتاه که بگذریم به مواردی می رسیم که باعث بالارفتن تنوع فر در بازار می شود. همین تنوع زیاد ممکن است گاهی انتخاب را برای ما سخت کند.
- فر آشپزخانه تمام برقی:
بیشتر برای محل هایی مناسب است که لوله کشی گاز وجود ندارد یا برای مشتریانی که میخواهند فر آشپزخانه حرفه ای داشته باشند که عمل گرم کرد یا یخ زدایی غذا را داشته باشد مفید است ولی فرهای برقی معایبی هم دارند که میتوان به خشک کردن غذا و یا هزینه برقی که دارد اشاره نمود.
- فر آشپزخانه گازی برقی:
این فرها در عین واحد باید هم به برق و هم به گاز وصل باشند که برای گرم کردن فضا از شعله گازی و برای جوجه گردان ، تایمر ، جرقه زن و … از برق استفاده میکند این فرها خیلی حرفه ای نیستند ولی اگر امکان استفاده از لوله کشی گاز برای فر شما وجود دارد میتواند انتخاب خوبی باشد زیرا هم هزینه جانبی زیادی ندارد و هم طول عمر بالا و تقریبا تمامی نیازهای شما رو برآورده خواهد نمود.
موتور جوجه گردان:
این موتور داخل محفظه فر آشپزخانه اجاق ها تعبیه شده و می توان با استفاده از آن حتی مرغ کامل را هم به راحتی طبخ و بریان کرد.
سیستم خود تمیز کننده حرارتی:
این سیستم با بالا بردن زیاد دمای داخلی فر آشپزخانه، چربی ها و آلودگی ها را به لایه نازکی از خاکستر تبدیل می کند که سپس پاک کردن آن ها با یک دستمال مرطوب بسیار آسان می شود. امروزه این سیستم ها با عناوین مختلفی مانند خود تمیز کن پیرولیتیک یا کاتالیزوری در بازار وجود دارند که اساس کار همه آن ها همان از بین بردن رسوبات مواد غذایی با استفاده از حرارت بسیار بالا است.
در سیستم های خود تمیزکن کاتالیزوری، رشته های کاتالیزوری آلودگی ها و چربی ها را به خود جذب می کنند. سپس این آلودگی ها با حرارت بسیار بالای ایجاد شده، از این رشته ها جدا می شود و شما قادر خواهید بود تا آنها را بطور کامل از اجاق خود جدا نمائید.
- مزییت فر های ساده به الکترونیکی پیشرفته :
فرهای الکترونیکی به دلیل داشتن برنامه های غذایی از پیش تعیین شده، ممکن است غذاها را مطابق با ذائقه ما ایرانی ها نپزد. یعنی ممکن است در برنامه پخت یک مرغ کامل ، آنرا کمتر یا بیشتر از مقداری که ما انتظار داریم طبخ کند. از این رو ممکن است برخی از برنامه های پخت غذا در فرهای الکترونیکی پیشرفته با روشهای پخت ما منطبق نباشد و برای همیشه بلا استفاده قرار بگیرند. از طرفی ، فرهای ساده به دلیل سادگی در عملکرد ، مناسب برای هرگونه پخت و پز هستند ( از غذاهای متنوع گرفته تا انواع کیک و شیرینی ) پس هنگام خرید به این نکته خیلی توجه نکنید که چند برنامه پخت دارد یا خیر
- دیواره چربی زدا
یکی از ویژگی هایی که فرهای توکار ناب استیل دارند دیواره چربی زدا هست که این ویژگی باعث شده تا دیگر همانند فرهای قدیمی بانوی خانه نگران تمیزی دیواره های فر پس از پخت غذا نباشد زیرا دیواره های چدنی این ویژگی را دارند که در اثر حرارت تولید شده در فر آشپزخانه، گرم شده و اگر حین انجام پخت چربی به روی آن بریزد به علت داغ بودن دیواره چربی حاصل از پخت آب شده و به کف فر منتقل میشود و فقط بانو خانه پس از انجام هر آشپزی تنها کف داخل فر را تمیز می نماید ،این قابلیت به تمیز بودن همیشگی فر شما بسیار بسیار کمک می نماید.
انواع فر از نظر نوع نصب در آشپزخانه :
- توکار ( نصب در داخل کابينت)
- مبله (بدونه نياز به نصب استفاده به صورا پرتابل)
انواع فر از نظر تکنولوژی کاربری :
- فرهای مکانيکی
- فرهای الکترونيکی با برنامه های آماده برای پخت تنظيم دما و زمان توسط کارخانه
- فرهای هوشمند
دسته بندی فرهای از نظر حجم های استاندارد :
- ۲۵ ليتري
- ۲۸ ليتري
- ۴۰ ليتري
- ۵۵ ليتري
- ۶۵ ليتري
- ۷۰ ليتري
دسته بندی فرها از نظر سایز های استاندارد برای گروه توکار :
- فر ۶۰ سانتی متر
- فر ۹۰ سانتی متر
- فر ۱۲۰ سانتی متر
برندهای برتر توليد کننده فر به ترتيب تنوع محصول :
- Bosch بوش
- Electrolux الکترولوکس
- Ariston Hotpoint آریستون هات پویينت
- Miele ميله
- NEFF نف
- AEG آاگ
- Teka تکا
- Gorenje گورنيه
- بلومبرگ
- SAMSUNG سامسونگ
- LG ال جی
کاتالیزورها را جدی بگیرید
نظافت داخل محفظه پخت فرهای آشپزخانه با هر نوع سوختی که طراحی شده باشند همواره یکی از دغدغههای کاربران است و گاهی اوقات استفاده از مواد و لوازم غیراصولی باعث ایجاد خسارت جبرانناپذیری به سیستم پخت فرها بخصوص انواع کانوکشنی (ترکیبی) میشود به همین دلیل مدتی است برخی از سازندگان با استفاده از حرارت سعی در آسان کردن کار برای کاربران کردهاند.
اگر برای خرید به فروشگاه مراجعه کرده باشید یا این که به دنبال یافتن بهترین گزینه در دنیای مجازی گشت و گذاری داشتهاید با کلماتی همچون پیرولیک یا کاتالیزوری بسیار برخورد کردهاید که در واقع هر دو یکی است و سازندگان با تعبیه یک کاتالیزور داخل محفظه پخت، ذرات و رسوبات غذا هنگام پخت را جذب کرده و با استفاده از حرارت بالا سعی در از بین بردن رسوبات غذایی داخل محفظه پخت دارند. بنابراین بخصوص برای فرهای توکار با روش پخت ترکیبی، این نوع امکانات کاملا ضروری و لازم است؛ هرچند برای آن مجبور به پرداخت هزینه بیشتری هستید. در غیر این صورت اگر از نمونههای معمولی خرید کردهاید برای نظافت داخل محفظه پخت حتما با استفاده از توضیحات دفترچه راهنما اقدام کنید.
انواع حرارت دهی و مزایا :
کمترین حالت حرارت دهی در فر نيز احتياجات شما را بر آورده خواهد کرد چون برای پختن کيک ٬ پيتزا ٬ مرغ ٬ سوسيس ٬ مرغ و سایر مواد غذایی شما اگر فری با المنت بالا پایين و هوای سه بعدی داشته باشيد کفایت می کند. سایر حرارت دهی ها کار شما را راحت تر یا سریع تر خواهد کرد . فر های مدرن و جدید شامل فرهای استيل توکار لمسی با برنامه های خود تميز کن ٬ ضد چربی ٬ شيشه های قابل شستشو ٬ تنوع طبقات ٬ برنامه های آماده ٬ پخت کانوکشن یا سریع غذا و غيره بدونه شک شمارا به دنيای مدرن و راحت متصل خواهد کرد که این لوکس شدن قيمت فر را تقریبا پنج برابر خواهد کرد .