راهنمای خرید لوازم

راهنمای خرید گیرنده دیجیتال

  • مسلما شما با دستگاه های گیرنده دیجیتال آشنایی لازم را دارید و نیاز به معرفی تفصیلی سیستم این دستگاه‌ها نیست. گیرنده دیجیتال (ست تاپ باکس – Set Top Box – STB) با دریافت امواج و سیگنال به وسیله آنتن که از سمت فرستنده دیجیتال ارسال می‌شوند، امکان پخش دیجیتال را برای شما در تلویزیون‌هایی که از تیونر داخلی DVB-T بهره نمی‌برند، فراهم می‌آورند.
    البته این دستگاه‌ها دارای قابلیت‌های دیگری نیز هستند که باعث اختلاف قیمت آن‌ها و تکثر مدل‌شان در بازار شده و ممکن است انتخاب را برای مشتری کمی سخت کند.
    اصل کار تمامی این دستگاه‌ها یکی است که به آن اشاره شد. در یک کلام شما به وسیله ست تاپ باکس تلویزیون دیجیتال را دریافت می‌کنید.
    و اما تفاوت دستگاه‌ها که به تعدادی از آن در ادامه اشاره خواهیم کرد.

    گیرنده دیجیتال تلویزیون چیست؟

    برای دریافت برنامه‌های دیجیتال نیاز به دستگاهی به نام ستاپ باکس یا گیرنده دیجیتال داریم که سیگنال فشرده یا کدشده دیجیتالی را دریافت و به سیگنال آنالوگ قابل نمایش روی صفحه تلویزیون تبدیل نماید. می‌توان گفت Set top box ها یک شاهراه ارتباطی بین تلویزیون و PC یا TV PC و تلفن، ماهواره هستند. ست تاپ باکس ها علاوه بر دریافت محتواهای دیجیتال، قابلیت‌های زیادی را برای تلویزیون آنالوگ شما فراهم می‌آورند.

    روند استفاده از ست تاپ باکس ها در کشورهای مختلف جهان، بسیار سریع بوده و هست؛ چنان که در کشور آمریکا تا سال 2010 مصرف برق توسط ست تاپ باکس ها تقریبا 4 درصد از مصرف کل روزانه برق در آمریکا بوده است.

    گیرنده های دیجیتال علاوه بر دریافت تلویزیون دیجیتال، قابلیت‌های زیادی را برای تلویزیون آنالوگ شما فراهم می‌آورند. در پخش تلویزیونی دیجیتال، باتوجه به تغییرات عمده نسبت به سیستم تلویزیونی آنالوگ، برای دریافت تلویزیون دیجیتال باید از دستگاه‌های گیرنده تلویزیون زمینی دیجیتال (DVB T) استفاده نمود. باتوجه به اینکه کاربران گیرنده DVB T یا همان گیرنده های دیجیتال عموم مردم هستند و با سطوح آشنایی مختلف خواهند بود، لازم است نحوه نصب و تنظیمات و منوهای مربوطه حتی‌الامکان ساده باشد.

    ورودی و خروجی های اصلی گیرنده دیجیتال کدامند؟

    ورودی آنتن گیرنده دیجیتال

    سیگنال تلویزیون دیجیتال از طریق کابلی که به آنتن روی بام یا آنتن روی تلویزیونی متصل است به گیرنده دیجیتال داده می‌شود. کانکتور ورودی آنتن گیرنده پورت RFIN معمولا مشابه ورودی آنتن تلویزیون است و از همان کانکتور می‌توان استفاده نمود. معمولا تیونر گیرنده های دیجیتال یک خروجی آنتن دارند که می‌توان از آن برای دریافت شبکه‌های آنالوگ، استفاده کرد. در این حالت، باید کابل آنتن هوایی را از این طریق به تلویزیون عادی یا هر دستگاه دیگر وصل نمود.

    خروجی صدا و تصویر گیرنده دیجیتال

    صدا و تصویر خروجی، با پردازش سیگنال تلویزیونی دیجیتال استخراج می‌گردد که باید به ورودی صدا و تصویر A/V تلویزیون وصل شود (پورت زرد برای تصویر، سفید و قرمز برای صدا).

    ممکن است تصویر شامل سیگنال تله تکست هم باشد. بنابراین مانند تلویزیون های آنالوگ، دستگاه تلویزیون می تواند صفحات تله تکست را از سیگنال تصویر دیجیتال استخراج نمود. بعضی از گیرنده های دیجیتال علاوه بر خروجی صدا و تصویر آنالوگ، صدا و تصویر را به فرمت‌های دیگر نظیر تصویر HDMI، S Video، Component یا Spdif (برای صدا) خروجی می‌دهند که در صورت پشتیبانی توسط دستگاه تلویزیون، می‌توان به جای خروجی تصویر و صدای آنالوگ، از این خروجی ها استفاده کرد که نسبتا کیفیت شنیداری و بصری بالاتری دارند.

    خروجی RF گیرنده دیجیتال

    در بعضی مدلهای گیرنده دیجیتال، صدا و تصویر می‌تواند به فرمت RF و به شکل قابل دریافت توسط تلویزیون های آنالوگ تبدیل گردد. کاربرد خروجی RF مذکور وقتی است که کاربر از دستگاه تلویزیونی استفاده می کند که مدل آن قدیمی بوده و ورودی صدا و تصویر A/V نداشته باشد.

    کیفیت ساخت

    همیشه جنس خوب هزینه بر است! هیچ گرانی‌ای بی حکمت نیست و البته هر گرانی‌ای نیز حتما نشان کیفیت نیست! پس در خرید دقت کنید.
    منظور از کیفیت ساخت بیشتر کیفیت قطعات به کار رفته در برد اصلی دستگاه است که از دید مشتری پنهان است و بعد می‌رسیم به کیفیت ساخت پنل جلوی دستگاه، فیش‌های خروجی دستگاه و بدنه خود دستگاه. به غیر از مورد اول دو مورد بعدی به صورت ظاهری تقریبا به وسیله مشتری قابل تشخیص است.

    قدرت گیرندگی

    قدرت گیرندگی دستگاه بیش‌تر زمانی مشخص می‌شود که شما در فاصله نسبتا زیادی از فرستنده قرار داشته باشید و اوضاع جوی نیز نامساعد باشد تا در ارسال و دریافت امواج مقداری اختلال ایجاد شود، آن‌گاه اگر قدرت گیرندگی دستگاه شما بالا باشد تصویر بسیار بهتری نسبت به دستگاه‌های ضعیف خواهید داشت. البته این مورد در مشخصات دستگاه‌ها معمولا ذکر نمی‌شود و با تست دستگاه در شرایط متفاوت مشخص می‌شود.

    پردازنده

    هر چه چیپ به کار رفته در دستگاه گیرنده دیجیتال مدل بالاتری نسبت به رقبا باشد باعث افزایش قیمت دستگاه می‌شود. معمولا تفاوت چیپ‌ها در مدل و سرعت پردازش آن‌هاست. هر چه قدر سرعت پردازش چیپ به کار رفته در دستگاه بالاتر باشد شما عملکرد بهتری را در دستگاه به خصوص در قسمت مدیا پلیر جهت پخش فایل از روی فلش و هارد اکسترنال خواهید دید.
    مسلما شرکتی که از چیپ ست با کیفیتی در دستگاه خود استفاده کرده باشد، به عنوان نقطه قوت کار خود آن را در مشخصات فنی دستگاهش ذکر می‌کند.
    – البته داشتن یک پردازشگر خوب و با سرعت پردازشی بالا یک شرط لازم برای یگ گیرنده کامل است و نه شرط کافی!
    – در دستگاه‌های گیرنده دیجیتال معمولا چیپ‌ست MStar عملکرد بهتری را نسبت به چیپ‌ست Ali دارد.
    البته در اینجا باید مشتری حواسش را جمع کند تا گول تبلیغات فنی دروغین برندهای ناشناخته را نخورد!

    کیفیت پخش

    در حال حاضر اکثر دستگاه‌های گیرنده دیجیتال موجود در بازار از کیفیت HD و Full HD پشتیبانی می‌کنند، اما امکان دارد که دستگاهی تا کیفیت SD را پشتیبانی کند که مسلما از نظر قیمتی پایین‌تر از سایر دستگاه‌ها خواهد بود.
    اما چرا دستگاه با کیفیت Full HD انتخاب کنیم در حالی که پخش تلویزیون ایران هنوز به HD نرسیده است؟! در جواب به این سوال باید گفت با توجه به پیشرفت روزافزون پخش دیجیتال در کشور در آینده مسلما کیفیت پخش دیجیتال افزایش خواهد یافت و اگر دستگاه شما از کیفیت بالا پشتیبانی نکند، مجبور به تعویض دستگاه خود برای دریافت کیفیت بالاتر خواهید بود و از طرف دیگر پشتیبانی دستگاه شما از کیفیت Full HD تصویر بهتری را به شما در پخش فایل‌های تصویری از حافظه‌های خارجی خواهد داد. پس بهتر است در زمان خرید به کیفیت تصویر پشتیبانی شده توسط دستگاه دقت کنید.
    – توجه داشته باشید که کیفیت تصویر Full HD 1080P نسبت به 1080i بالاتر است.

    خروجی‌های دستگاه

    تمامی دستگاه‌های گیرنده دیجیتال دارای خروجی AV برای انتقال تصویر به تلویزیون هستند. اما علاوه بر این، داشتن پورت HDMI یک مزیت برای دستگاه محسوب شده که با آن می‌توان کیفیت تصویر بهتری را روی تلویزیون‌های LCD و LED جدید با استفاده از کابل HDMI هستند داشت.
    برخی از دستگاه‌ها نیز همزمان از دو خروجی برای انتقال تصویر به 2 تلویزیون نیز پشتیبانی می‌کنند.
    کیفیت اتصالات خروجی‌ها نیز می‌تواند در کیفیت خروجی صدا و تصویر تاثیرگذار باشد.
    برخی از دستگاه‌ها نیز دارای خروجی صدای دیجیتال هستند که از آن می‌توانید برای انتقال صدای دیجیتال به سینمای خانواده جهت پخش صدا با کیفیت بالا استفاده کنید، به خصوص اگر از مدیا پلیر دستگاه بیشتر و تخصصی‌تر بخواهید استفاده کنید؛ صدای دیجیتال یک مزیت محسوب می‌شود.

    – خروجی S/PDIF نوری: برای استفاده این خروجی باید از کابل اپتیکال (نوری) صدا استفاده کنید. دستگاه به وسیله این خروجی می‌تواند از صدای دالبی و DTS پشتیبانی کند. تفاوت عمده DTS و Dolby نرخ انتقال آن‌هاست که DTS تقریبا نرخی سه برابر Dolby را داراست و هم‌چنین DTS محدوده‌ی وسیع‌تری را نسبت به Dolby ارائه می‌کند.

    – خروجی صدای دیجیتال کواکسیال: این خروجی به وسیله کابل Coaxial صدای دالبی را منتقل می‌کند و نسبت به خروجی نوری از کیفیت پایین‌تری برخوردار است.

    مدیا پلیر

    فرق عمده دستگاه‌های گیرنده دیجیتال علاوه بر موارد فوق در قسمت مدیا پلیر این دستگاه‌هاست. اکثر دستگاه‌ها دارای مدیا پلیر برای پخش فایل‌های صوتی و تصویری از روی حافظه فلش و هارد اکسترنال هستند.
    حال تفاوت آن‌ها چیست؟ مسلما برای عملکرد بهتر در پخش فایل‌های صوتی و تصویری و گستردگی فرمت‌های پشتیبانی شده در دستگاه، شرکت‌های سازنده مستلزم هزینه بیشتری هم در بخش سخت افزار و هم در بخش نرم افزاری دستگاه هستند و این هزینه روی قیمت تمام شده دستگاه تاثیرگذار است.
    دستگاهی که دارای سخت افزار و پردازشگر ضعیف‌تری باشد در پخش مولتی مدیا و به خصوص فایل‌های تصویری حجیم و باکیفیت با مشکل مواجه خواهد شد و این دستگاه‌ها معمولا فرمت‌های کمتری را نسبت به دستگاه‌های رده بالاتر پشتیبانی می‌کنند.
    اگر برای شما مدیا پلیر و پخش فرمت‌های صوتی و تصویری دستگاه‌تان اهمیت دارد حتما در هنگام خرید به مشخصات فنی و فرمت‌های پشتیبانی شده توجه کنید.

    در پایان چند نکته دیگر جهت خرید دستگاه گیرنده دیجیتال را برای شما بیان می‌کنیم:

    – گارانتی و خدمات پس از فروش دستگاه

    پاسخگو بودن شرکت جهت رفع ایرادهای احتمالی و خدمات پس از فروش نظیر ارائه ریموت کنترل و … (شکستگی کنترل یکی از مشکلاتی است که ممکن است برای شما پیش بیاید و شرکت‌های معتبر مسلما به فکر ارائه ریموت کنترل یدک دستگاه‌های خود هستند)

    – ارائه آپدیت‌های نرم افزاری دستگاه

    هیچ دستگاهی کامل نیست؛ شاید دستگاه از لحاظ نرم افزاری دارای ایراداتی باشد که مسلما با ارائه فایل بروزرسانی از سمت شرکت،مرتفع خواهد شد. این مورد به خصوص برای افرادی که مدیا پلیر دستگاه برایشان اهمیت دارد مهم است تا در صورت ایراد در قسمت مدیا پلیر دستگاه، آن را به شرکت جهت رفع در آپدیت بعدی اطلاع دهند.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    17 + شانزده =